Grillade spareribs med sötpotatissallad

Idag har jag spenderat nästan hela dagen i trädgården. Solat, badat och tagit hand om mina örter och annan växtlighet. Gräsmattan är mest gul, men ogräset växer ändå – så klart! – och behöver tas om hand. Solen gassar idag igen och hettan är påtaglig. Skönt att inte ha så mycket måsten i värmen. Var i alla fall iväg en sväng in till handelsträdgården i morse och köpte lite nya blommor. Galet billigt med pelargoner just nu, fick 4 st för 60:-, som blev fina i blomlådorna på min framsida.

Tack och lov började det fläkta lite här på eftermiddagen, så jag hittade en skuggig plats i trädgården och satte igång grillen, och är tacksam för att jag orkade koka spareribsen redan igår så att de bara var att lägga på grillen idag!


Här kommer en variant på spareribs med jättegod sallad med sötpotatis. Spareribsen är först kokta med goda kryddor och rotsaker, därefter penslade med en jättesmarrig glace och sen grillade. Det bästa med att koka dem innan är dels att de blir otroligt möra, men också att man kan göra det dagen innan man ska grilla.

Ingredienser till 4 personer:
  • 2 kg spareribs
  • 10 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 msk salt
  • 1 bit ingefära, storlek som en tumme skalad
  • 2 morötter, skalade och skivade i stora bitar
  • 2 gul lök, skalade och i klyftor
  • 2 dl crème fraiche + 1-2 msk chipotlepasta, salt och peppar – till servering

Glace:

  • 1 dl chilisås
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2-3 msk soja
  • ½ dl honung
  • 1 msk sherryvinäger
  • Ev. chiliflakes

Sallad:

  • 2 sötpotatis, skurna i stavar
  • 1 knippe sparris, ansad och kuren på hälften
  • ¼ vattenmelon, skalad och skuren i lagom stora bitar
  • 1 knippe rädisor, ansade och skurna på hälften eller i kvartar
  • 1 påse blandad sallad
  • 4 salladslök, skivade
  • Färska örter, grovt hackade – jag använde dragon och lakrtisört
  • Salt, peppar
  • God olivolja
Tillagning:

Skär spareribsen i bitar längs med benen och lägg i en stor kastrull eller gryta. Häll på vatten så det täcker och koka upp. Skumma av ytan och tillsätt sen kryddor, ingefära och rotfrukter. Koka upp och låt sjuda ca 1-2 timmar tills köttet börjar lossna från benen. Låt gärna svalna i vätskan.

Under tiden spareribsen kokar tillagar du sötpotatisen. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötpotatisstavarna i en ugnsform, häll på olja, salt och peppar och blanda runt. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills de är mjuka och har fått fin färg.

Häll av vattnet från spareribsen och blanda ihop alla ingredienser till glacen, smaka av om du vill ha mer sälta, sötma, hetta och/eller syra. Pensla racksen med glacen och lägg dem på grillen.

Blanda ihop crème fraiche med chipotlepasta och smaka av med salt och peppar.
Blanda alla ingredienser till salladen och häll på god olivolja, salta och peppra. Sätt dig till bords och njut!

Grillade spareribs med sötpotatissallad