Grillad sparris, kokt sparris samt en sparriskräm som toppas med färska räkor och brödkrutonger. Jag tycker det är gott, och lite spännande för smaklökarna, att en och samma råvara får olika konsistens och textur. En fin liten förrätt som passar före vilken varmrätt som helst.
Ingredienser till 4 portioner:
- 32 st grön sparris
- ca ½ dl grädde
- 1 skvätt sherryvinäger
- salt, svartpeppar
- 2 skivor vitt bröd
- 2 msk olja
- ½ kg räkor med skal
- Färsk dill
- 1 citron
- Grovmalen svartpeppar
Tillagning:
Skär bort kanterna på brödet och skär sen ut små krutonger. Hetta upp hälften av oljan på medelvärme i en stekpanna. Rosta brödkrutongerna till de fått fin färg runt om och är lite krispiga. Lägg åt sidan så länge.
Skala räkorna och lägg åt sidan.
Skär av nedre delen på sparrisen och behåll 16 st hela. Skär av toppen på resterande 16 sparrisar och lägg åt sidan. Skär stjälkarna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. Lägg även i knopparna sista minuten. Låt rinna av och lägg knopparna åt sidan. Kör de mjuka stjälkarna i en mixer tillsammans med grädde och sherryvinäger tills det får en krämliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna och stek de hela sparrisarna tills de fått fin färg men fortfarande har tuggmotstånd.
Montera 4varje tallrikar med 4 sparrisar i mitten. Lägg 6 klickar sparriskräm på sidorna, toppa med räkor och brödkrutonger. Lägg även på de kokta sparrisknopparna. Garnera med färsk dill och citronskivor. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen och servera.