Jag gillar att laga mat efter säsong, för det mesta..! Det bästa med grönsakssoppa är att man kan välja att ha i precis vad man vill och det som är både klimatsmart och billigt efter säsong.
Att ta en sväng på en grönsaksmarknad, om man har det i närheten, kan ge mycket inspiration!
Det finns få soppor som går så snabbt att tillaga, och är så prisvänliga, som grönsakssoppor. Man kan ju välja att ha i vad man har hemma och tycker om. Perfekt när man vill äta lite billigare och/eller har mycket grönsaker som behöver ätas upp.
Ingredienser till 4 portioner:
- 4 potatisar, skalade och skuren i bitar
- 4 morötter, skalade och skurna i bitar
- ¼ rotselleri, skalad och skuren i bitar
- 1 gul lök, skalad och skivad
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- ½ purjolök, skivad
- 1 knippa torkad eller färsk timjan
- lagerblad
- salt, peppar
- 2 liter grönsaksbuljong, egen eller från tärning
- 1 dl vitt vin (alt. Matlagningsvin)
- olivolja
- 1 dl hackad persilja
Tillagning:
Fräs lök och vitlök mjuk i olivolja. Tillsätt potatis, morötter, rotselleri och purjolök och låt steka med några minuter under omrörning.
Häll på vin, lägg i örtkryddorna och fyll på med buljongen. Låt koka upp och puttra under lock ca 15-20 minuter tills alla grönsaker är mjuka. Lyft ut örterna och smaka av med salt och peppar.
Strö på hackad persilja och servera med ett gott bröd, t.ex. Focaccia.