Grönsakssoppa

Jag gillar att laga mat efter säsong, för det mesta..! Det bästa med grönsakssoppa är att man kan välja att ha i precis vad man vill och det som är både klimatsmart och billigt efter säsong.

Att ta en sväng på en grönsaksmarknad, om man har det i närheten, kan ge mycket inspiration!


Det finns få soppor som går så snabbt att tillaga, och är så prisvänliga, som grönsakssoppor. Man kan ju välja att ha i vad man har hemma och tycker om. Perfekt när man vill äta lite billigare och/eller har mycket grönsaker som behöver ätas upp.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 4 potatisar, skalade och skuren i bitar
  • 4 morötter, skalade och skurna i bitar
  • ¼ rotselleri, skalad och skuren i bitar
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • ½ purjolök, skivad
  • 1 knippa torkad eller färsk timjan
  • lagerblad
  • salt, peppar
  • 2 liter grönsaksbuljong, egen eller från tärning
  • 1 dl vitt vin (alt. Matlagningsvin)
  • olivolja
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning:

Fräs lök och vitlök mjuk i olivolja. Tillsätt potatis, morötter, rotselleri och purjolök och låt steka med några minuter under omrörning.

Häll på vin, lägg i örtkryddorna och fyll på med buljongen. Låt koka upp och puttra under lock ca 15-20 minuter tills alla grönsaker är mjuka. Lyft ut örterna och smaka av med salt och peppar.
Strö på hackad persilja och servera med ett gott bröd, t.ex. Focaccia.

Grönsakssoppa

Grönsakssoppa

Fler goda soppor finns HÄR!