Grötbröd

Grötbröd

Havregryn kokta i mjölk, lite jäst, smör, vetemjöl och mörk sirap. Svårare behöver det inte vara att få till ett riktigt saftigt, matigt och supergott bröd.

Har sett detta i så många varianter så var tvungen att prova själv, och jag blev inte besviken.


Ingredienser till 5 mindre bröd:
  • 1 ½ dl havregryn
  • 2 ½ dl mjölk
  • 75 gram smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 ½ tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl

Tillagning:

Blanda 2 ½ dl mjölk med salt och havregryn i en kastrull och koka under omrörning i 3 minuter.
Ta av från plattan och blanda i smöret. Rör tills det smält och rör i resen av mjölken.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över gröten när den är 37 grader. Blanda runt ordentligt och tillsätt även sirap. Rör i mjölet, lite i taget. Degen ska precis släppa från kanterna, då har du tagit lagom mycket. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Värm ugnen till 225 grader. Ställ in en plåten som bröden ska gräddas på i ugnen.
Dela upp degen i 5 delar. Platta ut varje del till en rund platta ca 1 ½ cm tjock.
Lägg bröden på var sitt bakplåtspapper och nagga dem. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta ut plåten och lägg på ett bröd. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills de fått fin färg och känns klara. Grädda sedan resten en och en.

Grötbröd

Testa även Mörkt bröd med smak av fänkål