Hel kyckling i ugn

Hel kyckling i ugn

Att laga hel kyckling i ugn, ihop med de tillbehör man vill ha, är ett smidigt och lätt sätt att få ihop en middag på tycker jag. Jag brukar fylla den med citron och örter vilket ger riktigt god smak. Tillbehören här är potatis och morötter som lagas ihop med kycklingen, smörstekt kålrot och svartkål och en chilibearnaise.


 Ingredienser  till 4 portioner:
  • 1 hel kyckling
  • Några nävar färska örter, t.ex. rosmarin, timjan, basilika (jag använde timjan och rosmarin)hälften finhackade och hälften hela
  • 1 citron, i klyftor
  • salt, nymalen svartpeppar
  • olivolja
  • 8 potatisar
  • 4 morötter
  • 1 påse strimlad kålrot och svartrot
  • chilibearnaise
Tillagning:

Sätt ugnen på 225 grader.Låt ugnsformen du ska tillaga kycklingen i stå inne i ugnen och bli varm. Salta och peppra kycklingen invändigt. Dra försiktigt upp skinnet vid bröstsidan så det inte går sönder och lossa det från köttet. Droppa lite olivolja i de två små fickorna som bildas och fyll sen med finhackade örter. Fyll sen kycklingen med resterande örter och citronklyftorna. Skär några snitt i varje lår och gnid in kycklingen i olivolja, salta och peppra runt om.

Skala morötterna,  klyfta dem och potatisen och lägg runt om kycklingen. Ta ut formen ur ugnen och lägg kycklingen med bröstsidan ner och stek i ugnen ca 10 minuter. Ta sen ut och vänd kycklingen så bröstsidan är uppåt och lägg morötter och potatis runt om, salta och peppra dem. Ugnsstek ca 1 timme tills kycklingen är klar och skinnet knaprigt.

Mot slutet av tillagningen steker du kålrot och svartrot i smör, saltar och pepprar.
Servera kycklingen på en bädd av rotsakerna tillsammans med potatis, morötter och en god sås – t.ex. chilibearnaise eller vad du gillar bäst!

Hel kyckling i ugn

Fler kycklingrätter hittar du HÄR