Lättlagad helstekt rostbiff som först tillagas i ugn och sen får ligga i en marinad i kylen över natten innan den skärs upp i tunna fina skivor. Passar med många olika såser och tillbehör. Här serverade jag den med potatispuckar och grönpepparsås. Underbart gott.
Rostbiff passar ju också väldigt bra på buffébordet.
Köttbiten jag tillagade var ganska ojämn i formen. Det gjorde inte så mycket eftersom en i middagssällskapet är gravid och föredrar välstekt kött. Men en god idé är att binda upp köttet, så det blir jämnt tillagat.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 kg rostbiff
- salt, nymalen svartpeppar
- färsk persilja, till garnering
Marinad:
- 1 dl kinesisk soja
- 1 ½ dl balsamvinäger
- 3 msk flytande honung
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 2-3 msk hackad färsk rosmarin
Tillagning:
Sätt ugnen på 125 grader. Bind upp köttet och krydda runt om med salt och peppar. Lägg i en ugnsform och stick in en köttermometer. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 59°C.
Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden. Häll marinaden över köttet när det stekt färdigt, låt svalna och lägg sen över i dubbla plastpåsar tillsammans med marinaden. Förvara i kylen och vänd påsen då och då så att marinaden fördelas över hela köttbiten. Kan ligga upp till två dygn. Ta fram köttet en timme innan det ska serveras och skär det i tunna skivor. Lägg upp på ett fint fat och garnera med färsk persilja.