Fräsch och god hemlagad rosa sorbet med en liten hint av stjärnanis.
Den rosa färgen får sorbeten av att kokas ihop med skalen.
Ingredienser till ca ½ liter sorbet:
- 7 hg späda rabarber, oskalade, sköljda och skuren i 2 cm bitar
- 140 gram strösocker
- 3 msk flytande glukos
- 1 vaniljstång
- 2 stjärnanis
- (1 lime)
- (1 msk vodka)
Tillagning:
Lägg rabarber i en kastrull och tillsätt strösockret, ¾ dl vatten och flytande glukos. Skrapa ur kornen ur vaniljstången och tillsätt dem samt stången och stjärnanis.
Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen något och låt småkoka ca 15 minuter tills rabarbern är mjuk. Ta av kastrullen från värmen och fiska upp vaniljstången och stjärnanisen. Kör rabarberkoket till en slät puré i en mixer.
Sila sen purén genom en finmaskig, för att få bort trådiga bitar, ner i en skål. Enklast är att använda en sked för att pressa igenom rabarberpurén. Smaka av den silade vätskan och tillsätt ev. lite limesaft och vodka, om du vill. Ställ in skålen i kylskåp tills purén är helt kall.
Kör sedan i en glassmaskin, enligt tillverkarens instruktioner, brukar ta ca 20-40 minuter.
Lägg upp den färdiga sorbeten i en behållare med lock och frys i minst 3 timmar innan servering. Håller sig minst 1 månad i frysen.