Köttfärsgryta med sumak

Köttfärsgryta med sumak

Riktigt god allt-i-ett gryta med mycket smak utan att vara allt för stark. Bli inte avskräckt av mängden kryddor, det blir varken för mycket eller för starkt. God att äta som den är eller med ett gott bröd till.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 dl olivolja
  • 500 gram valfri färs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl grytblandning (Sabzi Ghormeh finns att köpa i välsorterade butiker)
  • 1 msk sumak
  • Salt, svartpeppar
  • 1 näve färsk basilika, grovhackad
  • några färska myntablad, grovhackad
  • 1 burk krossad e tomater
  • 4 dl buljong eller 1 burk vatten + 1 valfri buljongtärning
  • 2 morötter, skuren i tärningar
  • 2 stjälkar blekselleri, skuren i tärningar
  • 2 vitlöksklyfor, finhckad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 chilifrukt, valfri färg, urkärnad och finhackad
  • ½  blomkålshuvud, i buketter
  • 1 knippa persilja, hackad
  • 100 gram risoni + 2-3 dl vatten

Tillagning:

Hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs lök, morötter och selleri några minuter, tillsätt sen tomatpuré,  chili, vitlök och köttfärs. Stek tills färsen fått fin färg och allt är väl blandat. Krydda med grytblandning, sumak, färsk basilika, mynta, salt och peppar. Häll på krossade tomater och buljong. Blanda runt och låt puttra på medelvärme ca 1 timme.

Lägg i blomkålsbuketter, risoni och 2-3 dl vatten. Koka ca 15 minuter och smaka av med mer kryddor.

Garnera med hackad persilja och sätt er till bords!

Köttfärsgryta med sumak

Fler rätter med köttfärs hittar du HÄR