Enligt SCB kastar vi svenskar ungefär en halv miljon ton ätbar mat varje år. Det skulle innebära ca 50 kilo per person och år. Mat som kastas helt i onödan. Jag tycker att jag blivit bättre på att använda allt jag köper hem, speciellt efter att jag började sortera allt matavfall för sig. Det finns ju många bra sätt att använda råvaror som är på väg att passera bäst före datum. T.ex. som i receptet nedan som innehåller brödsmulor. Klart att man kan använda ströbröd istället, men ett litet och väldigt enkelt tips är att alltid spara bröd som börjar bli lite trist, köra det i en mixer och förvara i frysen. Bra sätt att ta till vara på rester och så slipper man köpa ströbröd också!
Kalorisnål köttfärslimpa gjord på kalkonfärs som bara innehåller 300 kcal/portion. Komplettera med några kokta potatisar och du håller dig ändå lätt under 500 kcal. Supergod och snabblagad, klar på ca 30 minuter!
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram kalkonfärs
- 4 stora gul lök, skivad
- 85 gram brödsmulor
- 1 ägg
- Färsk timjan, ca 1 msk hackad
- 1 msk rapsolja
- 2 skivor bacon, valfri sort (jag använde kalkonbacon)
Till servering:
- Kokt potatis
- Rivna morötter
Tillagning:
Värm ugnen till 225 grader. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek löken mjuk i ca 5 minuter. Klä en ugnssäker form, ca 30×20 cm, med bakplåtspapper.
Blanda färsen med timjan, 2/3 av brödsmulorna, ägg och lök. Lägg sen blandningen i formen och tryck till så den fördelas jämt i formen. Skär bacon i strimlor och blanda med resterande brödsmulor, strö blandningen över färsen.
Tillaga 15-20 minuter mitt i ugnen och avsluta med att sätta ugnen på grill en liten stund så att rätten får fin färg. Servera med kokt potatis och rivna morötter.
Fler kalorisnåla recept hittar du HÄR!