Lax med nudelsallad

Det finns en del livsmedel man absolut ska akta sig för att äta råa eller för dåligt upphettade, t.ex. röda kidneybönor, grön potatis, kyckling och griskött etc. Men hur ligger det till med lax egentligen? Under lång tid var ju rekommendationen från Livsmedelsverket att man skulle frysa rå lax i minst tre dygn innan man använde den till t.ex. sushi. Men det gäller inte längre, i alla fall inte den odlade laxen, eftersom den inte utfodras med fiskrester som kan innehålla parasiter. Tidigare köpte jag alltid norsk salma– eller fröjalax, för att vara ”på den säkra sidan”, men tycker ofta man kan hitta riktigt fina bitar odlad lax i fiskdisken vilket blir mycket billigare att använda.


Superfräsch och god lax- och nudelsallad  med smak av ingefära och wasabi. Asiatiskt så det förslår.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 500 gram odlad lax
  • 250 gram nudlar, valfri sort (jag använde äggnudlar)
  • 2 salladslök, skivad
  • 70 gram babyspenat
  • 1/3 gurka eller zucchini, skivad
  • 10 rädisor, skivade eller skurna i kvartar
  • 2 msk sesamfrön, rostade

Marinad:

  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk mirin
  • ½ msk strösocker
  • 1 tsk riven ingefära

Wasabimajonnäs:

  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk wasabipasta

Dressing:

  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
Tillagning:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg i laxen och låt marinera minst 20 minuter.
Koka nudlarna enligt anvisning och kyl ner i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag.
Rör ihop majonnäs och wasabi, ställ sen åt sidan.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Lägg de kalla nudlarna i en skål tillsammans med grönsakerna och häll över dressingen. Vänd runt så allt blir ordentligt blandat.
Skiva laxen, lägg den på salladen och strö på sesamfrön. Servera med wasabimajonnäsen.

Lax med nudelsallad

Vintips: Gustave Lorentz Riesling Réserve
Fler recept med fisk- och skaldjur hittar du HÄR!