Ljuvliga kronärtskockor

Kronärtskockor är nyttiga och kalorifattiga. Innehåller C-vitamin, kalium och folat. Det pågår flera vetenskapliga studier om kronärtskockans läkande krafter. Kronärtskockan tillskrivs verkan som antioxidativ och hämmande på leverns produktion av kolesterol och därmed förebyggande mot åderförkalkning. Den sägs också ha en stimulerande effekt på gallflödet vilket motverkar olika matsmältningsbesvär. Så det finns alltså många anledningar att äta kronärtskockor förutom att den ju är vansinnigt god!

 


Vet inte hur ni brukar äta era kronärtskockor, men tidigare åt jag dem alltid kokta i vatten och med smör till. Men senast jag var i Italien trillade jag över detta recept som ger skockorna en underbar smak av vin och örter. Servera med en citronklyfta och ett gott bröd. Jag hade turen att hitta mini kronärtskockor men det går lika bra med stora.

Ingredienser:
  • 4 mini kronärtskockor eller 2 stora
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • 3-4 msk olivolja
  • Färsk timjan
  • 2-3 dl vitt vin
  • Salt

Tillagning:

Kronärtskockor oxiderar och bli snabbt fula och mörka i färgen, så börja med att hälla upp kallt vatten i en bunke och pressa i en halv citron så förhindrar du missfärgning.

Dela mini kronärtskockor i 2 delar eller om du använder stora så dela dem i 4. Skär bort skägget inuti med en liten skalkniv. Skär bort stocken och ev. torra och fula blad. Lägg skockorna i citronvattnet efterhand som de är färdigansade. Skala och krossa vitlöken lätt med ett knivblad.

Hetta upp oljan i en traktörpanna eller liknande med lock. Lägg i skockorna, vitlöken, färska timjankvistar, salta, häll på vinet och pressa i saften av en halv citron. Lägg på locket och koka upp. Låt sjuda på medelvärme ca 30 minuter tills bladen i mitten lätt lossnar.

Ta upp skockorna, lägg dem på tallrikar och strö över lite flingsalt. Låt gärna buljongen reducera en liten stund så att smakerna blir mer koncentrerade, och sila den sen och häll upp i små skålar. Servera skockorna med bröd, en citronklyfta, lite extra flingsalt och buljongen att doppa bladen i.

Fler goda smårätter hittar du HÄR!