Krämig kokospaj

Krämig kokospaj

Superkrämig och god kokospaj toppad med vispad grädde och rostad riven kokos.


Ingredienser till 8 portioner:

Pajdeg:

  • 125 gram Smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 ½ msk vatten
    (eller färdig pajdeg)

Fyllning:

  • 65 gram riven kokos
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker + 3 msk
  • 1 nypa salt
  • 45 gram majsstärkelse
  • 4 stora äggulor
  • 85 gram färskost (t.ex. Philadelphia)
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljextrakt

Topping:

  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl riven kokos

Tillagning:

Pajdeg:

Mixa smör, mjöl och socker i en matberedare till en grynig massa.

Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg. Låt vila minst 30 min i kyl.
Värm ugnen till 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en form med löstagbara kanter. Nagga den med en gaffel.
Baka mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills pajdegen är klar. Ta ut ur ugnen och låt svalna medan du tillagar fyllningen.

Fyllning:

Vispa ihop äggulor med 3 msk strösocker ca 2 minuter i en bunke.
Blanda resterande 1 dl mjölk med majsstärkelse i en mindre skål eller kopp.
Mät upp 1 dl mjölk, 1 dl grädde, 1 dl strösocker och salt i en kastrull.
Värm upp under omrörning på medelvärme tills det nästan kokar.
Ta av från plattan och blanda i majsstärkelsevätskan samt ägg- och sockersmeten.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm alltihop under ständig omrörning tills smeten tjocknar. Det tar ca 3-4 minuter. Ha ej för hög värme så att äggen sätter sig i botten av kastrullen.
När smeten är tjock i konsistensen ta av kastrullen från plattan och tillsätt färskost, smör och vaniljextrakt. Blanda tills allt smält och smeten är jämn. Tillsätt även riven kokos och häll smeten i det färdiggräddade pajskalet.
Täck med plastfolie och ställ i kylskåp ca 3 timmar.

 

Topping:

Vispa grädden ganska fast.
Rosta riven kokos i en torr stekpanna tills den får lite färg.

Garnera pajen med vispad grädde och strö på rostad kokos precis innan servering.
God som den är eller även med någon exotisk frukt på toppen.

Krämig kokospaj

Fler goda desserpajer hittar du HÄR