Lammgryta med curry och kokosmjölk

Högsäsong för lammkött i Sverige är på hösten även om efterfrågan har börjat ökat även under andra delar av året. Det är glädjande för då ökar uppfödningen och det blir lättare att hitta svenskt lammkött som är fritt från antibiotika och uppfött på ett juste sätt.  Produktionen av lammkött i Sverige täcker cirka 35% av den svenska konsumtionen i dagsläget.


Underbart god gryta som tillagas på lammstek. Detta är en rätt jag lagar ganska ofta och när jag hittar fint lammkött. Dels för att den är ganska enkel att tillaga men också för att nästan alla gillar den. Låt dig inte avskräckas av att den ser ut att innehålla många ingredienser – det mesta är olika kryddor! God tillsammans med ris, chutney, yoghurt, limeklyftor och ev naanbröd.

  • 1 kg lammstek, i bitar ca 2 cm
  • 3 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 rågad msk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 lagerblad
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 paprikor, valfri färg strimlade
  • 2 morötter, i slantar
  • 1/2 purjolök eller 3 vårlök, strimlad
  • 1 knippa färsk koriander

Klyfta två av lökarna och kör dem, tillsammans med vitlök, till en fin röra i en matberedare. Stek köttet i omgångar i olja. Lägg åt sidan. Fräs lökhacket tillsammans med kryddorna några minuter. Tillsätt det stekta köttet, tomater, kokosmjölk, salt, socker och 5 dl vatten.

Låt puttra på medelvärme med locket på glänt ca 1 tim. Rör runt då och få. Strimla den tredje löken och tillsätt den, morot, paprika och låt puttra 20 minuter till. Tillsätt purjolök, puttra några minuter till och smaka av med ev. mer kryddor. Klart!

Lammgryta med curry och kokosmjölk

Vintips: Syrocco
Fler goda gryträtter hittar du HÄR!