Normalt brukar jag göra denna rätt på oxfilé. Men ibland gillar jag att variera så denna gång blev det lammytterfilé. Tycker det är både gott och väldigt enkelt och snabbt att tillaga.
I receptet nedan har jag valt att steka köttet och låta det gå klart i stekpanna. Filéerna är små och det går snabbt. Man kan också tillaga lammytterfilé i ugn, vilket är att föredra om man är många. Stek dem då först hastigt i en stekpanna så de får lite färg och sätt in i ugnen på 175 grader.
Innertemperatur för blodigt kött 58 °C, för medium 64 °C och för välstekt 70 °C.
Ingredienser till 4 portioner:
- 600 gram lammytterfilé
- smör att steka i
- 1 kg fast potatis
- 50 gram smör, rumstempererat
- 2-3 vitlöksklyftor, pressade
- Flingsalt
- Salt, peppar
- 2 msk rosépeppar
- 1 tsk timjan
- 1 knippe persilja, hackad
Tillagning:
Värm ugnen till 225 grader.
Skala och skiva potatisen ganska tunt. Lägg på en smord bakplåt. Salta, peppra och klicka över lite smör. Tillaga ca 30-40 mitt i ugnen tills potatisen är klar och fått fin färg. Blanda ett par gånger under tiden.
Blanda under tiden smör, vitlök och persilja (spara lite till garnering) med lite flingsalt. Rulla ihop och lägg in en stund i kylskåp.
Krossa rosépeppar i en mortel. Krydda lammytterfiléerna med salt, peppar, timjan och rosépeppar.
Smält smör i en stekpanna och stek köttet så som du vill ha det och låt det vila ca 5 minuter innan du skär upp det.
Lägg upp potatisen på ett serveringsfat. Skiva köttet och lägg det ovanpå. Avsluta med att lägga på några skivor vitlökssmör. Sätt med fördel in fatet några minuter under grillelementet så att vitlökssmöret smälter något eller servera direkt med extra vitlökssmör, lite hackad persilja på toppen och en god sallad.