Lökpaj som passar perfekt som plockmat, på buffébordet eller som en liten lunchrätt ihop med en god sallad.
Ingredienser till 1 paj:
Pajdeg:
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 125 gram smör
- 2 msk vatten
Fyllning:
- 3-4 gula lökar, skivade
- 2 msk smör
- Rapsolja
- salt, peppar
- 1 msk torkad timjan
- 1 tsk socker
- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- ½ dl grädde
- 2 ½ dl Västerbottenost
Tillagning:
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och ställ sen in i kylen helst en timme.
Värm ugnen till 200 grader.
Stek löken mjuk i smör och en skvätt rapsolja. Salta, peppra och sockra.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och tillsätt även timjan.
Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm, med löstagbara kanter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Fördela löken jämnt i pajskalet, häll i äggstanningen och strö till sist över osten.
Tillaga i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter tills äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg.