Lökpaj

Lökpaj

Lökpaj som passar perfekt som plockmat, på buffébordet eller som en liten lunchrätt ihop med en god sallad.


Ingredienser till 1 paj:

Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 3-4 gula lökar, skivade
  • 2 msk smör
  • Rapsolja
  • salt, peppar
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 tsk socker
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl grädde
  • 2 ½ dl Västerbottenost

Tillagning:

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och ställ sen in i kylen helst en timme.

Värm ugnen till 200 grader.
Stek löken mjuk i smör och en skvätt rapsolja. Salta, peppra och sockra.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och tillsätt även timjan.

Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm, med löstagbara kanter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Fördela löken jämnt i pajskalet, häll i äggstanningen och strö till sist över osten.


Tillaga i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter tills äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg.

Lökpaj

Fler smårätter hittar du HÄR