Matig sallad med kyckling och mathavre

Trots bristen på regn, och en mer brun än grön gräsmatta, växer mina örter så det knakar! Inte mycket vatten kräver de heller vilket är tur i år när det till och med är bevattningsförbud på många ställen. Jag har min lilla örtträdgård placerad så den nästan bara får morgonsol, vilket säkert hjälper till, och direkt utanför mitt sovrumsfönster vilket ger glädje varje morgon jag stiger upp!

Örter
Härlig utsikt att få vakna upp till!

Till salladen nedan har jag använt mig av Oxalis, också kallad Harsyra eller Lyckoklöver, både blad och blommor. Som hörs på namnet innehåller den oxalsyra vilket kan ge magont om man äter för stora mängder men det är ingen som helst fara om man använder den med måtta! HÄR kan du läsa om mer om ätliga blommor och örter, bl.a. Oxalis (där kallad Harsyra) om du är intresserad!

Gulblommande Oxalis
Gulblommande Oxalis

Denna enkla och matiga sallad passar egentligen året runt och kan serveras antingen ljummen eller kall. Bara att anpassa efter väderlek.

Ingredienser till  2 portioner:
  • 2 portioner kokt mathavre
  • 200-300 gram kokt kyckling, i mindre bitar
  • 1 påse blandad sallad
  • (Pimientos de padron färdiggrillade, skivad) kan uteslutas eller ersättas av strimlad färsk chili t.ex..
  • ½ röd chili, urkärnad och skivad
  • Vinägrett, egenblandad (olja, vinäger, dijonsenap, salt och peppar) eller köpt
  • Cocktailtomater
  • 1 knippe ärtskott
  • ½ rödlök hackad
  • Oxalis eller annan ört att garnera med
  • ½ dl sultanrussin
  • ½ dl solrosfrön
  • Salt,peppar

Tillagning:

Det är bara att blanda ihop alla ingredienser, utom vinägretten  och örterna som du toppar med precis innan servering, i en fin salladsskål. Servera ev. med ett gott bröd och hugg in!

Matig sallad med kyckling och mathavre

Fler goda sallader hittar du HÄR!