Mozzarellafyllda färsbiffar

I går kväll kom det äntligen lite regn! Långt ifrån vad som skulle behövas men kändes ändå så härligt! Denna sommar har hittills varit varm och skön men visst har det saknats nederbörd!!! Kände i alla fall för lite mer rustik mat så jag gjorde ostfyllda köttfärsbiffar.


Detta är en rätt jag gör ganska regelbundet. Försöker dock variera mig lite vad gäller kryddning, köttslag  och tillbehör. I detta receptet har jag valt blandfärs som jag fyller med färsk basilika och mozzarellaost som får puttra i en underbart god gräddsås. Men det fungerar faktiskt att göra denna rätt på vilken färs som helst.  Hade färdigkokta nypotatis och morötter som jag värmde försiktigt i ugnen och sen blandade med ruccolasallad. Annars är en tomatkokt bulgur också jättegod till.

Ingredienser till 4 personer:

  • 500 gram färs, valfri
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1-2 ägg
  • Salt, peppar
  • Färsk basilika
  • Ca 125 gram mozzarellaost, skuren i stavar
  • 1-2 msk kinesisk soja
  • (En skvätt rödvin, kan uteslutas)
  • 3 dl grädde
  • (Färsk timjan, kan uteslutas)
  • 1-2 msk maizena
  • 1 kg nypotatis, kokta och halverade
  • 500 gram morötter, kokta och delade
  • 3-4 msk persilja, hackad
  • 1 påse ruccolasallad
  • Olivolja, smör
Tillagning:

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg potatis och morötter i en ugnsform, häll på lite olivolja, salt, grovmalen svartpeppar och blanda runt. Sätt in i ugnen.

Stek löken mjuk i lite olja, låt svalna något. Blanda färs med löken, salt, peppar och ägg till en jämn smet.Platta ut färsen i lagom storlek, lägg i basilikablad, mozzarellaost och forma till biffar.

Stek i smör och olivolja på båda sidor så biffarna får fin färg. (Häll gärna på en skvätt vin som får koka in). Häll på grädde, soja, (gärna en kvist timjan) och låt puttra 10-15 minuter tills biffarna är färdiga. Vänd efter halva tiden.

Ta ut potatis och morötter ur ugnen, lägg upp i en skål, blanda med ruccolasallad, hackad persilja och blanda runt.

Lägg upp biffarna, red såsen med maizena till önskad konsistens, häll sen såsen över biffarna och garnera med basilikablad. Klart att servera!

Mozzarellafyllda färsbiffar