Medelhavsgryta

Medelhavsgryta

En god gryta med härliga smaker av salvia och rödvin. Grytan går att tillaga på många olika köttslag, högrev, kalvstek osv., men här använder jag hjortkött eftersom jag har mycket av den varan i min frys. Till grönsaksröran kan du använda vilka grönsaker du vill, välj det du tycker bäst om och du tycker passar.


Servera grytan med pasta, ris eller bara ett gott bröd att suga upp den goda såsen med.

Ingredienser till 4 portioner:
  • Ca 1 kg kött, t.ex. högrev, fransyska, stek
  • 2 rödlökar, i klyftor
  • 1 näve färska salviablad
  • 2 msk tomatpuré
  • Rött vin
  • Vatten
  • 1-2 msk fond, valfri
  • Salt, peppar
  • 2 msk maizena
  • 1 aubergine, tärnad
  • 1 zucchini, tärnad
  • 1 gul paprika, tärnad
  • ½ purjolök, i skivor
  • 1-2 vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 stor tomat, tärnad
  • 1 dl urkärnade svarta oliver

Tillagning:

Putsa köttet och skär det i lagom stora bitar, ca 2×2 cm. Bryn köttet i omgångar i olivolja, lägg sen åt sidan. Bryn även lök och strimlad salvia några minuter, tillsätt tomatpurén samt köttet och stek under omrörning någon minut. Häll på vin och vatten, hälften av varje, så det täcker köttet samt fond från flaska. Låt koka upp, sänk värmen, låt puttra under lock 1-2 timmar tills köttet är mört.

Under tiden steker du aubergine, zucchini, paprika och purjolök i olivolja tills allt börjar mjukna. Tillsätt sen vitlök, tomater och oliver och stek en liten stund till under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Ställ sen åt sidan.

När grytan är färdig, red med maizena tills du tycker att konsistensen är lagom, tillsätt sen grönsaksblandningen och smaka av på nytt. Garnera med något kryddgrönt och servera.

Medelhavsgryta

Fler goda gryträtter finns HÄR!