Miniköttbullar i hemlagad tomatsås

Miniköttbullar i hemlagad tomatsås

Att koka egen tomatsås är enkelt och blir ju både mycket godare och hälsosammare än att köpa färdig. Vad man väljer att krydda med är en smaksak med jag gillar att hålla det enkelt och smaksätter med färsk basilika och oregano. Jag brukar tillsätta hela vitlöksklyftor som jag tar upp når såsen är klar för att inte få för stark vitlökssmak. Jag tycker det är lite festligt med små fina köttbullar, men tycker man det är jobbigt eller tar för lång tid är det bara att göra dem större.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 5 hg nötfärs
  • 1 ägg
  • Salt, peppar, en nypa socker
  • ½ gul lök, finhackad
  • 2-3 vitlöksklyftor, hela men utan skal
  • Olivolja
  • 1 näve färska basilikablad, grovhackad
  • 2 msk färsk basilika,repad
  • 2 burkar krossade tomater, av god kvalité
  • 250 gram valfri pasta, jag använde Tagliolini

Tillagning:

Fräs löken i olivolja på medelvärme så den mjuknar. Tillsätt krossade tomater, örterna, vitlöken, lite salt, peppar och socker. Lägg på ett lock och låt puttra ca 50 minuter.

Under tiden blandar du köttfärsen med med ägg, salt och peppar. Rulla sen köttbullar i den storlek du gillar. Vill man kan man steka dem lätt innan så de får en yta, men det behövs absolut inte. Det är helt och hållet en fråga om tycke och smak.

När såsen kokat klart, smaka av med mer kryddor om det behövs och lägg i köttbullarna. Låt puttra tills köttbullarna är klara. Servera med pasta, nyriven parmesanost och NJUT!

Miniköttbullar i hemlagad tomatsås

Vintips: Villa Antinori
Fler goda pastarätter hittar du HÄR!