Murkelsoppa

Murklor är en ganska dyr liten rackare, men man behöver inte så mycket för att sätta smak på t.ex. en soppa. Murklor som är förvällda på burk och smidigt att använda och inte så dyrt.

Soppan är festlig som en liten förrätt och då räcker den till 4 personer. Men vill man äta den som varmrätt är den lagom till 2 personer.


Ingredienser:
  • 1 burk förvällda murklor, 200 gram
  • ½ schalottenlök, finhackad
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 dl buljong, höns- eller grönsaks
  • 1 dl grädde
  • 4 msk finhackad persilja
  • salt, peppar
  • (Colorit soja)
  • (maizenamjöl)

Tillagning:

Häll av spadet från murklorna, skölj dem, för att få bort ev. grus, och grovhacka dem.
Smält smöret i en kastrull och stek löken några minuter så den mjuknar.  Tillsätt murklorna och stek en liten stund under omrörning. Strö över mjöl och blanda runt ordentligt. Häll på buljongen och låt soppan sjuda ca 10 min. Rör då och då. Häll på grädde och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

Vill du att soppan ska få lite färg kan du använda lite Colorit soja, och vill du ha den tjockare srtör du i lite maizenamjöl och kokar upp på nytt.
Servera med t.ex. gratinerat bröd.

Fler goda soppor hittar du HÄR!