Öppen räklasagne

Varför öppen lasagne? Dels för att det blir en lättare och lite fräschare rätt, och för att det går mycket snabbare att tillaga än en lasagne med bechamel- och köttfärssås. Jag tycker att denna öppna variant lämpar sig bäst till skaldjurs- eller vegetariska-varianter.

Vad man använder för lasagneplattor är en smaksak. Jag väljer gärna färgrika, eftersom det blir fint på tallriken, men för smakens skull spelar det ingen roll. Vill du att det ska gå riktigt snabbt väljer du färsk pasta som kokas färdigt på bara ett par minuter.


Fräsch och lättlagad rätt som fungerar lika bra en vardag som till fest! Gillar man inte rå äggula är det bara att utesluta den, eller så kan man blanda i dem i tomat- och räkröran efter att man tagit pannan från värmen. Bidrar med god smak och krämighet, tycker jag!

Ingredienser till 4 portioner:
  • 12 lasagneplattor, torkad eller färsk
  • 1 kg räkor med skal
  • Olivolja
  • 4 tomater, tärnade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 knippe dill, hackad
  • Salt, nymald svartpeppar
  • Chiliflakes
  • 4 äggulor
  • Citron
  • Parmesanost
  • Kryddkrasse

Tillagning:

Koka lasagneplattorna så de blir ”al dente”.  Låt rinna av och skär ut 12 lika stora fyrkantiga bitar. Skala räkorna och lägg åt sidan.
Hetta upp olja i en panna och stek löken så den mjuknar. Tillsätt tärnade tomater och vitlök. Låt puttra ihop tills tomaterna är mjuka och smaka av med salt, peppar, lite pressad citron och chiliflakes. Tillsätt dill och hälften av räkorna och blanda runt. Lägg en platta lasagne på varje tallrik, en rejäl sked av räkröran och sen en ny platta, tills det finns tre plattor på varje tallrik.

Toppa med de räkor som är över, lägg på äggula, citronskiva, strö på grovriven svartpeppar, riven parmesanost och toppa med lite krasse. Klart att servera!

Öppen räklasagne

HÄR hittar du recept på en öppen lasagne med pilgrimsmusslor!