Oxfilé med kryddsmör och friterad fänkål

Oxfilé med kryddsmör och friterad fänkål

En festlig och väldigt god rätt som är perfekt bjudmat. Du kan så klart använda någon annan styckningsdetalj om du vill. Friterad fänkål bidrar med både god smak och lite crunch.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 2 fänkålshuvud
  • 1 msk rapsolja
  • ½ citron, saften
  • salt, svartpeppar
  • 3 dl neutral olja, t.ex. solros- eller rapsolja
  • 4 bitar oxfilé, ca 150 gram/st
  • Valfritt kryddsmör, till servering
Tillagning:

Värm ugnen till 225 grader.
Skiva fänkål tunt, spara vipporna och lägg åt sidan, lägg den skivade fänkålen i en ugnsfast form och ringla på olivolja, pressa över lite citron, salt, peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Låt sen svalna något.
Hetta upp neutral olja i en liten kastrull till ca 180 grader.
Fritera fänkålen i omgångar några minuter tills den får fin färg. Låt rinna av på huskållspapper.
Salta och peppra oxfiléskivorna och stek dem som du önskar (innertemperatur: för blodigt kött 48–50 grader, för medium/rare 54–56 grader, för medium 56–58 grader, och well done 68–70 grader).
Lägg upp köttet på 4 tallrikar. Toppa varje köttbit med en rejäl bit kryddsmör och den friterade fänkålen. Garnera med fänkålsvippor och servera direkt ihop med t.ex. potatis och en sallad.

Oxfilé med kryddsmör och friterad fänkål Oxfilé med kryddsmör och friterad fänkål

Testa även Whiskyflamberad oxfilé med grönpepparsås