Parfaitbomb

Parfaitbomb

Parfait är en underbar dessert och favorit. Bara att vispa ihop, smaksätta och ställa in i frysen, ingen glassmaskin behövs.
Här kommer en både festlig och jättegod variant med äkta vanilj och blåbär i mitten.


Ingredienser till 8 portioner:
  • 4 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljstång
  • 4 dl Vispgrädde
  • ca ½ dl blåbärssylt

Till servering:

  • Färska blåbär
  • Vispad grädde
  • Några blad citronmeliss

Tillagning:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, florsocker och vaniljfrön poröst. Vispa grädden separat och blanda ner den i äggsmeten.
Lägg över ca 1/3 av smeten i en annan skål och blanda i blåbärssylt. Ställ i kylen så länge.
Plocka fram två nya skålar, en som rymmer ca 1 ½ liter och en mindre. Fyll den stora skålen med vaniljsmeten och tryck ner den lilla skålen så det bildas en grop i mitten (klä gärna botten av den lilla skålen med plastfolie så blir det lättare att ta ut den senare). Ställ in i frysen ca 4 timmar.
När parfaiten stelnat ta bort den lilla formen och fyll hålet med blåbärssmeten du sparade i kylen, och släta till ytan.Ställ in i frysen igen och låt stelna några timmar.
Lägg upp bomben på ett fat (doppa skålen snabbt i varmt vatten så går det lätt att få ut den) och garnera med färska blåbär, en klick vispad grädde på toppen och ett par blad citronmeliss.

Parfaitbomb

Parfaitbomb

Fler goda desserter hittar du HÄR