Parfait är en underbar dessert och favorit. Bara att vispa ihop, smaksätta och ställa in i frysen, ingen glassmaskin behövs.
Här kommer en både festlig och jättegod variant med äkta vanilj och blåbär i mitten.
Ingredienser till 8 portioner:
- 4 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljstång
- 4 dl Vispgrädde
- ca ½ dl blåbärssylt
Till servering:
- Färska blåbär
- Vispad grädde
- Några blad citronmeliss
Tillagning:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, florsocker och vaniljfrön poröst. Vispa grädden separat och blanda ner den i äggsmeten.
Lägg över ca 1/3 av smeten i en annan skål och blanda i blåbärssylt. Ställ i kylen så länge.
Plocka fram två nya skålar, en som rymmer ca 1 ½ liter och en mindre. Fyll den stora skålen med vaniljsmeten och tryck ner den lilla skålen så det bildas en grop i mitten (klä gärna botten av den lilla skålen med plastfolie så blir det lättare att ta ut den senare). Ställ in i frysen ca 4 timmar.
När parfaiten stelnat ta bort den lilla formen och fyll hålet med blåbärssmeten du sparade i kylen, och släta till ytan.Ställ in i frysen igen och låt stelna några timmar.
Lägg upp bomben på ett fat (doppa skålen snabbt i varmt vatten så går det lätt att få ut den) och garnera med färska blåbär, en klick vispad grädde på toppen och ett par blad citronmeliss.