Underbart len och krämig kladdkaka med en försiktig smak av pepparkaka.
Till jul passar den utmärkt att servera med granatäpplekärnor och lättvispad grädde.
Vill du utesluta pepparkakssmaken utesluter du de kryddorna bara.
Ingredienser till 8-12 bitar:
- 150 gram smör
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 4 ½ msk kakao
- ½ tsk salt
- 1 msk pepparkakskrydda (eller 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, ½ tsk kardemumma, ½ tsk malda kryddnejlikor)
- 2 ½ dl (150 g) vetemjöl
Till servering:
- Florsocker
- Vispad grädde
- Granatäpplekärnor eller andra bär
Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smör i en kastrull som är tillräckligt stor för att rymma all smet.
När lite mer än hälften av smöret smält, tag av kastrullen från värmen och låt resten av smöret smälta av befintlig värme.
Tillsätt ägg, strösocker, kakao, salt och pepparkakskrydda. Vispa med elvisp till en jämn smet.
Tillsätt sen vetemjöl och fortsätt vispa tills allt är blandat.
Smöra en rund springform (ca 20 cm i diameter) och täck kanter och botten med ströbröd.
Häll smeten i formen och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den,då blir den kladdig och inte för torr.
Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp i ca 1 timme att stelna.
Sikta över florsocker och dekorera med granatäpplekärnor och servera med lättvispad grädde.