Plommonchutney

Plommonchutney

Gott tillbehör som passar utmärkt till en grillad köttbit eller en indisk gryta.


Ingredienser till 2 burkar:
  • 1 msk Rapsolja
  • 6 scharlottenlök, skivad
  • 2 kg plommon, urkärnade och skurna i mindre bitar
  • 5 lagerblad
  • 2 kanelstång
  • 10 kryddnejlika
  • ½ tsk malen kryddpeppar
  • ½ tsk malen ingefära
  • 400 g farinsocker
  • 400 gram muscovadosocker
  • 2 apelsiner
  • 9 dl äppelcidervinäger

Tillagning:

Hetta upp olja i en stor panna och stek löken mjuk och gyllenbrun.
Tillsätt lagerblad, resten av kryddorna och fortsätt steka någon minut.
I med plommonen, socker, finrivet skal och saft av apelsinerna samt äppelcidervinäger.
Koka upp och låt sen sjuda tills det mesta av vätskan kokat in och chutneyn blivit tjock i konsistensen. Rör om då och då under tiden.

Häll upp i sterila glasburkar och förvara sen i kylen.
Vänta gärna ett par veckor innan du öppnar dem, så hinner smakerna mogna ordentligt.

Plommonchutney

HÄR kan du läsa om hur du får vakuum i och desinficerar burkarna.
Fler goda recept med plommon hittar du HÄR