Gott tillbehör som passar utmärkt till en grillad köttbit eller en indisk gryta.
Ingredienser till 2 burkar:
- 1 msk Rapsolja
- 6 scharlottenlök, skivad
- 2 kg plommon, urkärnade och skurna i mindre bitar
- 5 lagerblad
- 2 kanelstång
- 10 kryddnejlika
- ½ tsk malen kryddpeppar
- ½ tsk malen ingefära
- 400 g farinsocker
- 400 gram muscovadosocker
- 2 apelsiner
- 9 dl äppelcidervinäger
Tillagning:
Hetta upp olja i en stor panna och stek löken mjuk och gyllenbrun.
Tillsätt lagerblad, resten av kryddorna och fortsätt steka någon minut.
I med plommonen, socker, finrivet skal och saft av apelsinerna samt äppelcidervinäger.
Koka upp och låt sen sjuda tills det mesta av vätskan kokat in och chutneyn blivit tjock i konsistensen. Rör om då och då under tiden.
Häll upp i sterila glasburkar och förvara sen i kylen.
Vänta gärna ett par veckor innan du öppnar dem, så hinner smakerna mogna ordentligt.