Plommonmarmelad med vanilj och rom

Plommonmarmelad med vanilj och rom

Snabb, lättgjord och lite lyxig marmelad. Underbart god till ostar av olika slag eller bara på en rostad macka.


Ingredienser till 2 burkar:
  • 500 gram plommon
  • 2 dl syltsocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk mörk rom

Tillagning:

Kärna ur plommonen och dela dem i bitar. Dela och skrapa ur vaniljstången.

Lägg plommonen, syltsocker och vanilj, både stången och det urskrapade i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter tills plommonen kokat sönder.

Tag av kastrullen och låt den stå en stund. Rör om då och då. Tillsätt rom. Jag brukar använda en potatisstöt att mosa den frukt som inte kokat sönder riktigt.
Häll upp på rena burkar. Låt gärna marmeladen stå i kylskåpet i några dagar innan du smakar.

HÄR kan du läsa om hur du får vakuum i och desinficerar burkarna.

Plommonmarmelad med vanilj och rom
Fler goda recept med plommon hittar du HÄR
Mer marmelad hittar du HÄR