Plommonkaka

Plommonkaka

Skördetider är bråda tider både för bönder och hemmaodlare.
Nu när plommonen mognar i snabbare takt än man orkar äta dom finns det tack och lov många bra recept på hur man kan konservera och tillaga dem.

Här kommer en av mina absoluta favoriter. En alldeles himmelsk plommonkaka som bli knaprig och knäckig på utsidan och krämig och mjuk på insidan.
Servera i generösa bitar som den är till fikat eller med en klick vaniljvisp- eller sås.


Ingredienser:
  •  3 dl strösocker
  •  150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 10 plommon
  • 2 msk strösocker
  • ½ msk kardemumma
  • ½ msk malen kanel
  • flytande margarin
  • ströbröd

Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa rumstempererat smör och strösocker så vitt och pösigt det går under ett par minuter. Tillsätt äggen och vispa ett par minuter till.

Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker i en separat bunke. Rör därefter ihop smeten med mjölblandningen väl.

Dela plommonen, kärna ut och lägg dem i en stor skål/djup tallrik.
Blanda strösocker och kardemumma, häll ungefär ¾ över plommonen och rör om väl så att plommonen täcks av sockerblandningen.

Smörj en springform (med hål i mitten annars är risken att den blir inte stelnar i mitten)
och täck med ströbröd. Tryck ner plommonhalvorna i smeten, gärna nästan ner till botten.
Strö resterade socker, kanel- och kardemummablandning över kakan.

Grädda i nedersta delen av ugnen ca 1 timme eller tills kakan är fast vid stockprov. Låt svalna i formen innan du lägger upp den.
Serveras antingen som kaka eller ljummen med lite vaniljsås eller glass.

Plommonkaka

Fler bakverk hittar du HÄR