Syrlig rabarber möter söt vit chokladmousse. Perfekt att göra när den första späda rabarbern kommer upp. En dessert som går utmärkt att göra helt klar dagen innan den ska serveras.
Det är viktigt att grädden inte är kylskåpskall när man rör ihop moussen, för då har den svårt att blanda sig med den lite varma chokladen.
Ingredienser till 6 portioner:
- 400 gram rosa rabarber, i bitar ca 1,5 cm
- 100 gram strösocker
- 2 msk vatten
- 125 gram vit choklad, i bitar
- 3 dl vispgrädde, rumstempererad
- 1 tsk vaniljextrakt
Tillagning:
Lägg rabarber, socker vatten i en vid kastrull. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Lägg på ett lock och sjud ca 5 minuter tills rabarbern är mjuk men fortfarande håller ihop. Häll över i en skål och låt den svalna, ställ sen in i kylen minst 30 minuter.
Lägg 100 gram av chokladen i en skål och smält den över vattenbad. När den har smält, ta bort den från värmen och låt den svalna något. Vispa grädden tills den precis börjar bilda små toppar, tillsätt vanilj och den smälta chokladen.
Fördela rabarber i 6 dessertglas, lägg sen moussen ovanpå. Hacka den resterande chokladen och strö den ovanpå. Låt stå i kylen minst 2 timmar innan servering så moussen hinner sätta sig.