Rabarber- och jordgubbsglass

Senast jag plockade rabarber fick jag inte ihop lika mycket som jag hade hoppats på. Det har kommit lite för lite regn och solen har inte visat sig tillräckligt ännu för att växtligheten ska ta riktig fart. Hade tänkt att göra en ren rabarberglass men fick blanda i lite jordgubbar också – vilket blir en riktigt god smakkombination.


Smaken på rabarber och jordgubbar gifter sig riktigt fint. Här kommer recept på en god och somrig glass gjord med mörkt muscovadosocker. Vill man kan man så klart byta ut sockret mot den ljusare varianten eller vanligt strösocker, men då blir glassen lite sötare. Jag gillar när det inte är allt för sött. Jag valde att servera glassen med färska jordgubbar och sockrade späda rabarber, som bidrar med lite sötsyrlig smak, samt en klick vispad grädde. Underbart gott!

Ingredienser till ca ½ liter glass:
  • ½ kg rabarber
  • ½ kg jordgubbar
  • 2 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde

Tillbehör:

  • Vispad grädde
  • 4 späda stjälkar rabarber i tunna skivor
  • 1 dl strösocker
Tillagning:

Skölj rabarbern till glassen och skär den bitar cirka 1 cm. Ansa och dela jordgubbarna i lika ungefär lika stora bitar. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull tillsammans med muscovadosocker och urskrapad vaniljstång. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter. Låt svalna, ta bort vaniljstången, och mixa sen slät. Ställ gärna i kylskåp en stund.


Vispa grädden lätt och blanda med kompotten. Häll ner i en glassmaskin och kör tills glassen får en lite trög konsistens. Ställ sen i frysen ca 1 timme, eller tills den ska serveras.

Lägg de skurna späda rabarberskivorna i strösockret och blanda runt. Sockret kommer smälta, så precis innan servering låter man blandningen rinna av lite på hushållspapper.

Lägg upp glass i fina serveringsskålar, spritsa på lite vispad grädde och toppa med den sockrade rabarbern.

Rabarber- och jordgubbsglass

Hitta fler goda recept med rabarber HÄR!
Alla andra desserter finns HÄR!