Röd lins- gryta/soppa – Tarka Dahl

Helt vegetarisk och fantastiskt god och smakrik soppa/gryta på röda linser med smaker från Indien. Innehåller endast 470 kcal/portion och mättar ordentligt!

Ingredienser till 2 portioner:
  • 200 gram röda linser
  • 2 msk ghee eller smör
  • 1 liten lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • ¼ tsk gurkmeja
  • ½ tsk garam masala
  • Färsk koriander
  • 1 liten tomat, i bitar

Tillagning:

Sköljlinserna flera gånger tills vattnet är helt klart. Lägg över i en kastrull, häll på 1 liter vatten och en nypa salt. Koka upp och låt småkoka 25 minuter, utan lock, skumma ytan så vätskan blir klar.

Sänk värmen, lägg på ett lock, och sjud ca 40 minuter tills konsistensen är soppliknande. Rör om då och då.

Under tiden linserna kokar, smält ghee eller smör på medelvärme i en liten stekpanna. Lägg i lök och vitlök och stek tills de mjuknar, ca 8 minuter. Tillsätt gurkmeja,  garam masala och låt stek någon minut till. Ställ åt sidan så länge.

Smaka av linserna, krydda ev. med lite salt, och lägg upp i sopptallrikar och lägg i tomatbitar, lökhacket och garnera med färsk koriander.