Sallad med salami, picklad rödbeta och friterad svartkål

Jag hade idén till den här salladen i mitt huvud under ganska lång tid innan jag tillagade den. Dels för att jag var osäker på om smakerna skulle gifta sig men också för att komma på om jag skulle addera något ytterligare. Smakerna gifte sig perfekt och det jag lade till på slutet var färsk koriander. Gillar man inte det, kan man använda persilja istället.


En sallad med mycket smak och olika texturer.  Passar fint som en lunchrätt med ett gott bröd till, eller som en liten förrätt.  Polkabetorna kan med fördel picklas dagen innan så de hinner dra åt sig ordentligt av lagen. Annars i alla fall några timmar innan.

Ingredienser till 2 portioner:
  • 4 polkabetor, i tunna skivor (jag använde en mandolin)
  • 2 msk ättika 12%
  • 4 msk socker
  • 6 msk vatten
  • ca 16 skivor salami
  • Friterad svartkål
  • 1 påse blandad sallad
  • Färsk koriander
  • Olivolja
  • Flingsalt, svartpeppar

Tillagning:

Börja med att pickla betorna. Lägg de skivade betorna i en skål. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll lagen över betorna, låt svala något och förvara i kylen till det är dags att servera. Fritera svartkålen.


Lägg sallad i botten på ett fint fat. Peta ner salami, pickalde betor och lägg på friterad svartkål. Häll på olivolja, salta och ta ett par tag med svartpepparkvarnen. Garnera med färska korianderblad och servera!

Sallad med salami, picklad rödbeta och friterad svartkål