Sallad med varmrökt lax, ägg och avokado

En god och färgrik sallad som passar perfekt på buffébordet eller som en mättande lunchrätt. Använd gärna vaktelägg om du får tag på det, ser elegant ut! Annars går det bra med vanliga hönsägg som är delade i kvartar.


I en del matvarubutiker säljer man något som kallas ”skivspill”. Det är ändbitar som kostar mycket mindre per kilo än filéer och passar utmärkt till den här typen av rätter.

Istället för att blanda alla ingredienserna i en skål kan man med fördel bygga den i olika lager. Sen toppa med den goda dressingen.

Ingredienser till 8 portioner:
  • 400 gram ny- eller delikatesspotatis
  • 1 stånd endivesallad
  • 100 gram haricots verts
  • 4 kokta ägg eller 12 vaktelägg, delade i halvor eller kvartar
  • 4 vårlök, strimlad
  • 2 avokado, skalad och skuren i kvartar
  • 1 påse små salladsblad
  • 400 gram varmrökt lav, delad i mindre bitar
  • 1 förpackning ärtskott
  • 1 förpackning kryddkrasse

Dressing:

  • 1 rågad msk grovmalen fransk senap
  • 1 rågad msk flytande honung
  • 2 msk sherryvinäger
  • 8 msk olivolja
Tillagning:

Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och vispa ihop.
Koka potatis, häll av vattnet och låt svalna något. Dela sen i bitar.
Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 4 minuter, häll av och spola i kallt vatten så tillagningen avstannar.
Dela laxen i bitar.

Lägg upp salladen på ett vackert fat. Bottna med blad av endivesallad, fyll på med små salladsblad, potatis och halverade haricots verts. Toppa med ägg, lax, ärtskott och kryddkrasse. Skeda över hälften av dressingen och servera resterande i en skål vid sidan om. Servera och njut!

Sallad med varmrökt lax, ägg och avokado

Fler goda påskrecept hittar du HÄR!