Lättlagad lammstek

För det mesta serverar jag lammstek rosastekt och tycker det är godast. Men det är inte alla som tycker så. När jag har gäster, som av olika anledningar, inte vill äta lammet rosa brukar jag göra denna. Steken sköter sig själv i ugnen, blir helt genomstekt men ändå otroligt mör och fin i konsistensen – tack vare den låga ugnsvärmen och långa tillagningstiden.


Till själva lammet behövs bara steken, 1 citron och lite salt! Servera med såsen i receptet eller t.ex. ett gott kryddsmör eller en rödvinssås. Vill man kan man tillaga lammsteken dagen innan och sen bara värma den i ugnen på 100 grader innan man penslar på såsen.

Ingredienser till 6 portioner:
  • 1 lammstek benfri, ca 1,2 kg
  • 1 citron
  • salt

Sås:

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl chilisås
  • ½ röd chili, urkärnad och finhackad
  • ½ dl crème fraiche
  • 1 tsk strösocker
  • salt, svartpeppar

Tillagning:

Värm ugnen till 75 grader. Putsa köttet och pressa saften av 1 citron över den. Salta runt om och lägg steken i en smord ugnsfast form. Tillaga mitt i ugnen 5 timmar.

Blanda under tiden alla ingredienser till såsen, om du tänker servera den till. Smaka av med salt och peppar. Den ska vara ganska koncentrerad och lite stark.

Ta ut steken efter 5 timmar och låt den vila 10 minuter. Pensla sen ovansidan av steken med såsen, strö på något kryddgrönt, och skär upp den vid bordet. Servera resterande sås vid sidan om och någon god potatis och en sallad.

Lättlagad lammstek

Lättlagad lammstek

Vintips: Galhaud Grenache Noir eller något annat lite kraftigare rödvin