Servettbrytning

Vad man anser är vacker dukning varierar från person till person men också över tid. Förr var det vanligare med fantasifullt brutna servetter och hur många bestick och små skålar som helst vid varje kuvert.


Jag gillar ganska enkla dekorationer, gärna med växter från trädgården eller skogen, och en enkel bruten servett. Ja, man säger bruten fast den är vikt! Det är ju klart mer hygieniskt med en servett som man handskats mindre med än en som man vikt i flera led.

Men till nyår tycker jag det är kul att gå ”all in” och göra fina servettbrytningar. Det finns hur många varianter som helst, nedan kommer en inspirationsvideo med två varianter av en brytning som kallas solfjäder. En lite enklare och en dubbel.

Bäst är om man använder linneservetter och gärna någon typ av stärkelse för att få styva och hållbara brytningar. Jag brukar använda en variant som man sprayar på servetterna och sedan stryker för att få rätt fason på dem. Men det finns olika varianter.

Jag brukar förvara mina brutna servetter i en låda av något slag tills det är dags att duka. Smidigt om man vill vara ute i god tid!