Special Ribs á la Jennie Walldén

Detta är ett recept jag återkommer till då och då. Tar lite tid att göra med är klart värt besväret. Receptet står Jennie Walldén för!


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 kg revbensspjäll, tjocka, halverade över benen
  • 1,5 dl vatten
  • salt, svartpeppar

Glace:

  • ½ dl oystersås
  • 1 nypa kanel
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 3 cm ingefära, riven
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 nypa salt
  • 100 ml sweet chilisås
  • ½ dl honung
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 nypa svartpeppar

Sallad:

  • 200 gram vitkål
  • 2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar
  • 200 gram palsternacka
  • 250 gram morötter
  • ½ citron

Tillbehör:

  • Ris
Tillagning:

Skär i köttet och separera benen. Lägg dem i en ugnssäker form eller långpanna.
Salta och peppra. Häll 1–2 dl vatten i botten och täck helt runtom med aluminiumfolie, ångan som bildas ska stanna kvar under folien. Förkoka i ugnen i 125° i 1 ½ timme.

Glace:

Rör ihop ingredienserna till glacen väl.
Ta sedan ut revbenen ur ugnen och höj temperaturen till 225°. Ta bort folien, häll av vätskan och pensla på glace.
Ställ tillbaka i ugnen och låt glacen sätta sig. Ytan ska bubbla och bli både krispig och klibbig, då är revbenen som bäst. Detta tar cirka 20 minuter.

Tillbehör:

Koka ris enligt anvisning på paketet.

Sallad:

Skala och riv morötter och palsternacka. Skölj och skiva vitkålen tunt. Blanda i en skål och pressa över citronsaft och tillsätt oljan. Smaka av med salt och peppar.

Servera ribsen med sallad och ris.

Fler varianter på ”ribs” finns HÄR!