Detta är ett recept jag återkommer till då och då. Tar lite tid att göra med är klart värt besväret. Receptet står Jennie Walldén för!
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 kg revbensspjäll, tjocka, halverade över benen
- 1,5 dl vatten
- salt, svartpeppar
Glace:
- ½ dl oystersås
- 1 nypa kanel
- 1 tsk fisksås
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 3 cm ingefära, riven
- 3 msk tomatpuré
- 1 nypa salt
- 100 ml sweet chilisås
- ½ dl honung
- 2 tsk sambal oelek
- 1 nypa svartpeppar
Sallad:
- 200 gram vitkål
- 2 msk olivolja
- salt, svartpeppar
- 200 gram palsternacka
- 250 gram morötter
- ½ citron
Tillbehör:
- Ris
Tillagning:
Skär i köttet och separera benen. Lägg dem i en ugnssäker form eller långpanna.
Salta och peppra. Häll 1–2 dl vatten i botten och täck helt runtom med aluminiumfolie, ångan som bildas ska stanna kvar under folien. Förkoka i ugnen i 125° i 1 ½ timme.
Glace:
Rör ihop ingredienserna till glacen väl.
Ta sedan ut revbenen ur ugnen och höj temperaturen till 225°. Ta bort folien, häll av vätskan och pensla på glace.
Ställ tillbaka i ugnen och låt glacen sätta sig. Ytan ska bubbla och bli både krispig och klibbig, då är revbenen som bäst. Detta tar cirka 20 minuter.
Tillbehör:
Koka ris enligt anvisning på paketet.
Sallad:
Skala och riv morötter och palsternacka. Skölj och skiva vitkålen tunt. Blanda i en skål och pressa över citronsaft och tillsätt oljan. Smaka av med salt och peppar.
Servera ribsen med sallad och ris.