Stekt torsk med räkor citronsås

Hur man tycker det är snyggt att servera och lägga upp mat är en smaksak. Det går ju t.o.m. olika trender i ”det som är rätt just nu”. Jag följer inte dem utan gör det som faller mig in och som jag tycker blir fint!
Något som jag tycker är till stor hjälp är olika typer av stansformar. De finns att köpa i välsorterade köksbutiker. Naturligtvis behöver man inte köpa dem för att kunna lägga upp snyggt. Det går lika bra att använda en plastburk och klippa ut botten. Jag brukar göra så när mina stansformar inte är den storlek jag behöver!


Lättlagad otroligt god och smakrik rätt med stekt torsk i len citronsås och en touch av curry. Passar lika bra till vardags som till fest.

Ingredienser till 2 portioner:
  • 200 gram torsk, urbenad
  • Smör och rapsolja
  • 250 gram räkor med skal
  • 1 citron, halva skivad
  • Salt, peppar
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk honung
  • Salt, peppar

Till servering:

  • Kokt ris
  • Skivad citron
  • Krasse

Tillagning:

Värm ugnen till 70 grader. Skala räkorna och ställ åt sidan. Om du har köpt hela torskfiléer, byxa dom och skär sen ut filéerna. Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Krydda fisken med salt och peppar. Stek fisken så den precis börjar skiva sig. (Lägg över i en form och sätt in i ugnen, så de håller sig varma medan du gör såsen).

Höj värmen i stekpannan och häll på grädden, pressa i saften av en halv citron, honung  och krydda med curry och gurkmeja. Koka upp under omrörning.

Smaka av med salt och peppar tills balansen mellan surt, salt och sött sitter! Sila såsen så du får bort ev. rester från fisken.
Servera med ris i botten, lägg sen på räkorna, fisken och häll såsen runt om. Garnera med en citronskiva och klippt krasse. Klart!

Stekt torsk med räkor citronsås

Vintips: Cotes de Jura Chanddonay
Fler goda fiskrätter hittar du HÄR!