Jättegod och fräsch soppa som är perfekt att göra om man har mycket tomater som är riktigt mogna eller lite övermogna. Passar bra som en lunchrätt med lite gott bröd till eller som en liten förrätt och då med några cocktailtomater, som bakats länge på svag värme i ugnen, på toppen.
Stekt halloumi, som du ser nedan, är också gott att lägga i soppan!
Räcker till 2 personer som lunchrätt och till 4 som förrätt.
Ingredienser:
- ½ kg riktigt mogna tomater, valfri sort
- 1 liten lök, hackad
- ½ morot, hackad
- 1 stjälk selleri, hackad
- 1 msk olivolja
- 1 msk tomatpuré
- svartpeppar
- 1 rejäl nypa socker
- 1-2 lagerblad
- ½ liter vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
Tillagning:
Hetta upp olivolja i kastrull på medelvärme. Tillsätt lök, morot och selleri och stek ca 10 minuter, rör runt då och då. Skär tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker, lagerblad och lite svartpeppar. Blanda runt ordentligt, sänk värmen något och lägg på ett lock. Låt puttra ca 10 minuter och skaka kastrullen lite då och då så inget bränner fast i botten.
Häll sen på vatten och lägg i buljongtärningen. Koka upp igen och sänk sedan värmen, lägg på locket och låt sjuda ca 25 minuter. Rör om några gånger under tiden.
När tomaterna kokat sönder tar du kastrullen från plattan, fiskar upp lagerbladen och mixar soppan slät med en mixerstav. Går även utmärkt att frysa.