Tex-Mex är ju ett vanligt uttryck för maträtter där man blandat influenser och smaker från Mexiko och Texas. Jag gillar när man tar det bästa från olika kök och gör något riktigt häftigt – fusion cooking!
Men vad man ska kalla denna kombo vet jag inte – men gott blev det i alla fall!
Det bästa av två världar! Mexikansk köttfärs tillagad som lasagne men med tortillas istället för lasagneplattor. Snabbt, enkelt och hur gott som helst!
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram nötfärs, eller annan sort
- Olivolja
- 1 gul lök, hackad
- 1 röd chili, urkärnad och strimlad
- 1 msk tomatpuré
- 1 liten burk majskorn
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk mald spiskummin
- ½ msk mald koriander
- 1 tsk rökt paprikapulver salt, peppar
- 1 dl hackad persilja
- 3 stora tortillabröd
- 3 dl riven ost
Till servering:
- Färsk koriander
- 2 vårlök
- Crème fraiche eller gräddfil
- Lime
- Blandad sallad
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Fräs lök mjuk i olivolja. Tillsätt tomatpuré, färs och chili, och stek tills all färs är genomstekt. Krydda med spiskummin, koriander salt och peppar. Häll på krossade tomater och låt puttra tills det mesta av vätskan kokat in. Tillsätt majskornen och den hackade persiljan. Ta av från värmen.
Lägg lite av köttfärsen i botten på en rund form som tål ugnsvärme. Varva sen köttfärs och tortillas och toppa med riven ost. Sätt in i ugnen ca 25 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Lägg på färsk koriander och servera med en god sallad, limeklyftor, en klick crème fraiche eller gräddfil och njut!
Vintips: Borgi Organoico