Tre variationer på vaktelägg

Tre variationer på vaktelägg

Vaktelägg är inte bara en god delikatess och vackra att titta på. De innehåller även mycket bra vitaminer som t.ex. vitamin B1,A och B2 samt mycket järn och kalcium. I jämförelse mot ett vanligt hönsägg är näringsvärdet i vaktelägget 3-4 ggr högre.

Vaktelägg
Kokta vaktelägg kan vara svårskalade så jag brukar lägga dem i kallt vatten med lite ättika några minuter innan jag skalar dem.
Här kommer förslag på tre olika varianter på hur du kan servera vaktelägg.


Kokt vaktelägg med rom (fina och goda tilltugg)

Koka vaktelägg mjuka ca 2-3 minuter. Låt svalna och skala dem.
Fyll en minikrustad med crème fraiche, toppa med någon typ av fiskrom och stick ner det kokta ägget en bit. Lite svartpeppar på toppen och en dillvippa sen är det klart att servera.

Kokt vaktelägg med rom


Ägg halvor med laxrom och limemajonnäs (som en liten förrätt)

Koka vakteläggen enligt ovan. Låt dem svalna och dela dem på hälften.
Lägg upp ägghalvorna på en salladsbädd och toppa med laxrom. Servera med majonnäs blandat med lite lime och en rostad brödskiva vid sidan om.

Ägg halvor med laxrom och limemajonnäs


Liten kanapé med stekt vaktelägg och avokado (som tilltugg)

Hetta upp lite stekfett i en stekpanna.
Vänd vaktelägget upp och ner, så att den breda sidan pekar upp, skär sen av toppen på ägget och häll innehållet i stekpannan. Stek äggen tills vitan stelnat med gulan fortfarande är lös. Salta och peppra lätt. Ställ åt sidan.
Rosta eller stek små kanapéer. Klicka på crème fraiche eller majonnäs. Skär skivor av skalad avokado och lägg ovanpå. Toppa med stekt vaktelägg och ta ett par tag med pepparkvarnen. Toppa med något kryddgrönt och servera.

Liten kanapé med stekt vaktelägg och avokado


Fler variationer på ägg finns HÄR