Ugnsbakad fisk i grekisk stil med tomater och lök

Ugnsbakad fisk i grekisk stil med tomater och lök

Lättlagad smakrik fiskrätt med grekiska smakinfluenser.
Det går bra att använda vilken fisksort man vill, men en som är fast i köttet passar bäst.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 600 gram benfria fiskfiléer t.ex. hälleflundra eller torsk
  • Salt och peppar
  • 1 stor citron
  • 4 matskedar olivolja
  • 2 gul lök, tunt skivad
  • 1 purjolök halverad på längden och sen tunt skivad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 500 g finhackade eller passerade tomater
  • en nypa socker
  • 1 tsk paprikapulver
  • ¼ tsk chilipulver (mer om du vill ha lite hetta)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl torrt vitt vin (går att ersätta med buljong eller vatten)
  • 1 rejäl knippe bladpersilja, hackad
  • 1 msk kapris, till servering (valfritt)

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.Torka fisken och krydda med salt och peppar.Lägg fisken på ett fat eller tallrik och pressa saften av ½ citron över.
Sätt  in i kylen ca 20 minuter medan du förbereder resten av ingredienserna.Hetta upp oljan på medelvärme i en stor stekpanna, som tål ugnsvärme, och tillsätt lök och purjolök.
Stek under omrörning tills de har mjuknat och börjar bli gyllene, ca 10-12 minuter.Tillsätt en nypa salt, vitlök, paprikapulver, chilipulver, oregano och lagerblad och fortsätt steka under omrörning någon minut.Häll på vinet och tomatpurén och koka ytterligare en minut eller två tills vinet reducerat något.Rör ner de finhackade eller passerade tomater, socker och hälften av persiljan.
Smaka av med salt och peppar låt koka upp.
Sjud utan lock, rör om då och då, cirka 10 minuter.


Ta kastrullen från värmen och lägg fisken i såsen.
Sätt in stekpannan i ugnen och tillaga ca 20-25 minuter beroende på filéernas tjocklek.
Ta ut ur ugnen när fisken är klar, garnera med resterande persilja,  och servera med citronklyftor, kapris och t.ex. ris.
Ett gott bröd och lite tsatsiki är också gott att servera till.

Ugnsbakad fisk i grekisk stil med tomater och lök

Fler grekiskinspirerade rätter finns HÄR