Ugnsbakad lax med rosépeppar

Otroligt god fiskrätt som passar rykande varm direkt från ugnen eller som en bufférätt och då lite ljummen. Smidigt att tillaga om man ska ha många gäster, bara att dubbla eller trippla receptet!

Ingredienser till ca 5 portioner som ensamrätt:
  • 1 kg laxfilé, i bit
  • 1 msk rosépeppar, hel
  • 1 tsk vitpeppar, hel
  • ½ dl socker
  • 1 msk salt
  • 5 cm purjolök
Tillagning:

Börja med att putsa laxen. Krossa pepparsorterna i en mortel och blanda med socker och salt. Gnid in laxen med detta. Skiva purjolöken tunt och lägg den ovanpå fisken. Täck med plastfolie och låt stå svalt några timmar tills sockret och saltet löst sig ordentligt.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär laxfilén på längden och skär bort det mörka i mitten. Lägg bitarna i en smord ugnsform med skinnet nedåt. Sätt in ca 20-25 minuter. Passa mot slutet så fisken inte blir torr.

Servera tillsammans med Krämig dillpotatis och Salt citronhack och gärna ett gott Alsacevin.