Tomatsås

Ugnsrostad tomatsås

När tillgången är god på solmogna tomater brukar jag göra denna goda tomatsås.
Den passar riktigt bra till t.ex. pasta och går utmärkt frysa.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 750 gram solmogna tomater, i bitar
  • 6 vitlöksklyftor, oskalade
  • 4 msk olivolja
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • salt

Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg tomaterna, vitlöksklyftor, svartpeppar, olivolja och en rejäl nypa salt i en ugnsform.
Blanda runt och tillaga mitt i ugnen ca 1 timme tills tomaterna är riktigt mjuka.

Lägg över tomaterna i en bunke och pressa ut innehållet ur vitlöksklyftorna ner i bunken.
Mixa till en slät sås och smaka av med mer kryddor om du vill.

Tomatsås

Tomatsåsen passar utmärkt att använda till pasta
Vill du hellre göra en tomatsås på burktomater hittar du ett bra recept HÄR