Upp- och nervänd plommonkaka

Upp- och nervänd plommonkaka

Testa denna goda plommonkaka med polenta eller couscousgryn i smeten, vilket bidrar till bra struktur och smak i smeten.
Kakan är godast att servera ljummen ihop med en klick crème fraiche.


Ingredienser till 1 kaka (ca 8 portioner):
  • 150 gram smör plus lite extra till formen, rumstempererat
  • 45 gram råsocker
  • 6 plommon, urkärnade och halverade
  • 150 gram farinsocker
  • 3 ägg
  • 75 gram polenta eller couscous
  • 125 gram vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljessens
  • 2 msk mjölk
  • Crème fraiche, till servering

Tillagning:

Värm ugnen till 180 grader. Smörj en 20 cm fyrkantig form med. Strö råsocker över botten och på sidorna av formen, och lägg sedan plommonhalvorna ovanpå i ett snyggt mönster, med de skurna sidorna nedåt.
Lägg smöret i en skål ihop med farinsocker och vispa med elvisp ca 4-5 minuter tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och fortsätt vispa.
Tillsätt polenta eller couscous, mjöl, bakpulver, vaniljessens, mjölk och en nypa salt. Blanda väl. Klicka ner den fasta smeten i formen över plommonen och jämna till ytan något, utan att inte skada plommonen. Grädda mitt i ugnen ca 40-45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Låt kakan svalna i formen i ca 10 minuter, skär sedan med en kniv runt kanterna på formen för att lossa kakan ur formen. Vänd försiktigt upp kakan på ett serveringsfat.
Servera kakan ljummen ihop med en klick crème fraîche.

Upp- och nervänd plommonkaka

HÄR hittar du recept på en annan väldigt god variant av plommonkaka.