Variant på Moussaka

Inte ett helt traditionsenligt recept, men jag gillar att man kan ha en idé om vad man vill tillaga för rätt och sen göra det utifrån det man har hemma. Så denna moussaka är inte helt korrekt, enligt grekiska mått mätt, men blev riktigt god ändå. Använde bara mycket lite kött, men tack vare champinjoner och aubergine blev den väldigt matig och mättande ändå. Perfekt om man vill minska på köttet men ändå inte avstå helt!


Ingredienser till 2-3 portioner:
  • 200-300 gram färs, valfri sort
  • 3 msk olivolja
  • 4 små eller 2 lite större auberginer
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/8 vitkålshuvud, strimlat
  • 1 liten gul lök eller 3-4 vårlök, hackad eller strimlad
  • 1 rejäl näve champinjoner, skuren i bitar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk oregano
  • salt, peppar
  • 2 dl riven ost
  • 1 dl hackad persilja
Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Skär auberginerna i skivor på längden. Skär av ändbitarna och tärna dem. Salta lätt på skivorna och låt dem ligga ca 10 minuter och vattna ur lite. Torka av med lite papper och stek tills de får fin färg på båda sidor i olivolja. Lägg sen ett lager i botten på en ugnsfast form. Resten av de stekta skivorna lägger du åt sidan så länge.

Fräs färsen i en stekpanna, lägg i löken så den får steka med och tillsätt sen kryddor. Dela färsen ordentligt och stek även champinjoner och den tärnade auberginen en stund.  Häll på krossade tomater och låt puttra ihop 10-15 minuter. Häll sen färsen över aubergineskivorna i formen. Lägg på resten av auberginerna och strö på riven ost.

Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter tills osten smält och fått fin färg. Strö på persilja och servera med t.ex. tsatsiki och ett gott bröd.

Variant på Moussaka

Variant på Moussaka