Ugnsbakade morötter med gröna linser och sparris

Hittar man späda fina morötter i olika färger blir rätten extra vacker. Tänk på att tillagningstiden blir kortare ju spädare de är.


En god och lite somrig vegetarisk varmrätt. Ugnsbakade morötter, grillad grön sparris på en bädd av linser serverad med en god sherryvinägrett. Gillar man om hasselnötter är det gott att strö några halverade över.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 2 ½ dl gröna linser
  • 6-8 morötter
  • 16 gröna sparrisar
  • 1 rödlök, i tunna klyftor
  • salladsblad
  • persilja
  • (1 näve hasselnötter, halverade och gärna rostade)
  • (ätliga blommor)

Sherryvinägrett:

  • 1 msk sherryvinäger
  • 3 msk fin olivolja
  • salt, peppar
Tillagning:

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa, skala (om de är grova) och dela morötterna i klyftor eller halvor på längden. Lägg i en ugnsfast form och häll på olivolja, salta och peppra. Blanda runt och tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills de fått fin färg och är lagom tillagade.


Blanda ihop vinägretten. Koka linserna enligt instruktion på paketet.
Bryt av de träiga ändbitarna på sparrisen och torrstek dem på medelvärme några minuter. Häll på olivolja och krydda med salt och peppar. Ta från värmen när de fortfarande har lite tuggmotstånd.
Stek rödlöken hastigt i lite olivolja.
Lägg upp linserna a i botten på 4 tallrikar, toppa med salladsblad, ugnsbakade morötter, grillad sparris, stekt rödlök, några persiljeblad och ev hasselnötter och ätliga blommor. Skeda vinägretten över och servera direkt!

Ugnsbakade morötter med gröna linser och sparris

Fler vegetariska rätter finns HÄR!