Att servera en varm soppa som en liten förrätt är ett trevligt sätt att inleda måltiden. I Östeuropa är denna goda körsbärssoppa ganska vanlig.
Servera med flingsalt och svartpeppar på toppen med ett gott bröd vid sidan om.
Denna soppa kan även sötas och fungerar då som en god dessertsoppa som med fördel serveras med en kula glass i. Recept på den hittar HÄR!
Ingredienser till 6 personer:
- 900 gram körsbär, urkärnade (obs! spara kärnorna!)
- 2 dl vatten
- 2 dl rött vin
- ½ dl portvin
- 1 kanelstång
- 1 bit citronskal
- 2 msk strösocker
- 2 msk körsbärsmarmelad
- Citron, pressad (till smaksättning)
- Bröd, flingsalt och svartpeppar, till servering
- Gräddfil eller crème fraiche, till servering
Tillagning:
Lägg de sparade kärnorna i en plastpåse och krossa dem med hjälp av en hammare eller liknande. Lägg dom sen i en påse son tål kokning, jag använde dubbla tepåsar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i 5-6 minuter.
Ta av från värmen och låt svalna något, ta bort påsen med kärnor, kanelstång och citronzesten.
Häll vätskan i en mixer och kör till en slät soppa och sila sen vätskan genom en finmaskig sil.
Värm ev på soppan igen och smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron efter smak.
Servera soppan varm med en klick gräddfil eller crème fraiche och ett gott bröd.