Vit och grön sparris med hollandaisesås

Fin liten förrätt med variation på vit och grön sparris serverad med rostade hasselnötter och en god hollandaisesås. Man kan välja att göra såsen själv (se längst ner i receptet) eller köpa en färdig av god kvalitet.

Jag gillar lite hetta i maten och strör därför på lite cayennepeppar på sparrisen när den är klar, men det kan man så klart hoppa över om vill!


Ingredienser till 4 portioner:
  • 12 stycken vit sparris
  • 4-6 gröna sparrisar
  • ½ dl hasselnötter
  • 1 dl hollandaisesås
  • Ärtskott och ev. ätliga blommor eller annat grönt till garnering
  • (Cayennepeppar)
Tillagning:

Ansa och skala den vita sparrisen. Koka den sen i lättsaltat vatten 10-12 minuter, beroende på hur tjocka de är. Hyvla den gröna sparrisen tunt på längden med hjälp av en osthyvel eller ett zestjärn. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna och halvera dem sen.
När ca 1 minut återstår av koktiden på sparrisen lägger du även i den gröna tunnskivade. Häll sen av vattnet och lägg upp sparrisen på 4 tallrikar. Toppa med hasselnötter, ev lite cayennepeppar, några ärtskott. Servera med hollandaisesås.

Hollandaisesås:

  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • msk vatten
  • salt, vitpeppar

Smält smöret på svag värme utan att det bryns.
Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret inte kommer med. Smaksätt med salt och peppar.

Fler goda förrätter finns HÄR!