Vegetarisk lättlagad rätt med wokat ris och grönsaker i curry och kokosmjölk. Perfekt att tillaga om du har rester av ris och kokta grönsaker, eller vill tömma grönsakslådan i kylen. Variera genom att byta ut kokt ägg mot kyckling t.ex.
Ingredienser till 2 portioner:
- 2 portioner kokt ris
- 2 msk sesamolja
- 1 morot, skalad och skuren i tändsticksstora bitar
- 1 näve kokt broccoli
- 1 gul lök, finhackad
- ¼ purjolök, skivad
- 4-5 blad savoykål, strimlad
- 1 tumstor bit ingefära, skalad och strimlad
- 1-2 tsk kinesisk kryddblandning
- ½ – 1 msk currypasta
- 1 liten burk kokosgrädde eller kokosmjölk
- 1-2 msk kinesisk soja
- 1 msk sesamfrö
Till servering:
- 2 kokta ägg, halverade (gärna mjukkokta)
- ½ röd chili, skivad
- Färsk koriander eller thaibasilika
Tillagning:
Hetta upp hälften av oljan i en wok. Stek riset på hög värme tills de fått lite färg. Lägg sen upp på 2 tallrikar. Hetta upp resten av oljan i woken och lägg i morötter och gul lök. Stek under omrörning någon minut. Tillsätt sen resten av grönsakerna, kinesisk kryddblandning, soja, sesamfrö och currypasta. Blanda runt och tillsätt även koksgrädde eller kokosmjölk. Låt puttra ihop någon minut, smaka av med salt om det behövs och lägg sedan upp ovanpå riset. Toppa med skivad chili, ägghalvor och lite koriander eller thaibasilika.