Zabaglione, sabayon, zabaione eller zabajone – kärt barn har många namn. Men det är i alla fall en italiensk dessert som man gör med äggulor, socker och vin. Man kan göra denna kräm på vilket vin som helst men jag gillar när man gör den på Marsalavin, vilket är originalet!
Man kan välja att servera den med vilka bär som helst men jag tycker det är gott med jordgubbar och physalis som bidrar med en god syrlighet till det söta. Jag serverar denna dessert med grillad sockerkaka men tycker du det blir för mäktigt kan du bara utesluta den.
Ingredienser till 4 portioner:
- 3 äggulor
- ½ dl strösocker
- ½ dl Marsalavin
Till servering:
- 4 skivor sockerkaka
- ½ liter jordgubbar
- 1 förpackning physalis
Tillagning:
Börja med att skära sockerkakan i stavar. Hetta upp en grillpanna. Grilla stavarna på hög värme runt om så de får fina grillränder.
Vispa upp socker och äggulor så det blir en vit och pösig smet. Blanda under omrörning i marsalavinet. Värm skålen över vattenbad, utan att skålen kommer i kontakt med vattnet, under vispning. Fortsätt värma och vispa ca 5-10 minuter tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnar.
Häll upp krämen i serveringsskålar och servera med sockerkaksstavar och bär.