Fräsch sallad och lax med lite hetta. Låt dig inte avskräckas av att det är ganska många ingredienserna, det går snabbt att tillaga denna rätt!
Ingredienser till 2 portioner:
- 250 gram laxfilé, skinnfri
- 1 krm salt
- 1,5 msk röd currypasta
- 1,5 msk asiatisk fisksås
- 1 msk rapsolja
- 2 msk sesamfrö, rostat
- 125 gram äggnudlar
- 1 pak choi eller annan krispig sallad
- 4 salladslök
- ½ kruka koriander
- ½ chilipeppar, mer eller mindre beroende på styrka
- 1 st lime
- 1 msk sesamolja
- 2 msk sweet chilisås
Tillagning:
Salta lite lätt på laxen. Blanda ihop currypasta och fisksås, täck laxfiléerna med detta och låt marinera ca 10 minuter.
Koka nudlarna och låt rinna av. Strimla sallad och salladslök. Finhacka koriander och chili. Blanda samman i en bunke och tillsätt skal och saft av lime, sesamolja och sweet chilisås. Blanda i nudlarna och rör runt ordentligt.
Vänd laxen i sesamfrö och stek den i rapsolja 1-2 minuter/sida. Lägg upp sallad, toppa med lax och garnera med korianderblad och lite färsk chili.
Till detta dricker jag gärna ett Alsacevin gjort på druvan Gewurztraminer.